Kan du huske DR´s dokumentar ”Fede Forhold” hvor 3 par, som i løbet af den tid de havde været kærester havde taget temmelig meget vægt på, skulle tabe sig? Og kan du huske seriens ret rasende diætist, der med målebånd og avanceret tanita vægt afsagde dommen, som løbende afgjorde om deltagerne havde været dygtige og værdige til ros?

Jeg kan afsløre, at i diætistens øjne havde deltagerne generelt faktisk ikke rigtig fået gjort det de skulle. Og det forstod hun SIMpelthen ikke. For det er jo, som hun vredt sagde til én af deltagerne, EASY PEASY at tabe et kg. om ugen, så HVORFOR gør du det ikke bare??

Deltageren valgte helt udskammet kort efter at trække sig med bukket nakke og endnu et mislykket kurforsøg bag sig og her et år efter programmets afslutning er der 1 (EN!) deltager ud af de 6, der har formået at tabe sig og holde vægten. Og det er faktisk en bedre statistik end normen. På landsplan tager 9 ud af 10 det hele ++ på efter en slankekur. Fordi……….. Slankekure virker ikke! Ikke engang på landsdækkende TV, med en diætist og en parterapeut på siden.

Her er de 5 største grunde til at programmets succes kriterium fejlede og 5 bud på HVAD man kunne have gjort i stedet:

Programmets (og slankekursmentalitetens) 5 største fejl :

Deltagernes mindset var 100% indstillet på ”Må ikke”, ”Forbudt!”, ”Aiiiii, hvor kommer jeg til at savne is/slik/pomfritter/øl/nachos……” Og hvad er det nu der sker med os mennesker, når der er noget vi bare ikke må??

Programmets præmis var at kroppen er et isoleret forbedringsprojekt, helt uafhængigt af psykologi og sjæl. Noget der kan fixes, helt enkelt ved at sørge for et simpelt kalorie underskud. Easy peasy!

Deltagerne var som udgangspunkt rigtig kede af sig selv og havde super dårlige erfaringer med slankekursprojekter, som dét de endnu engang stod overfor. De hverken stolede på deres evne til at tabe sig eller var øvede i at træffe selvkærlige kropsvalg.

Deltagerne tabte sig på en måde der – fordi den skulle gå STÆRKT og være effektivt – ikke er langtidsholdbar. For hvad er det nu der sker, når man ikke er på kur mere? Præcis dét der skete for 5 ud af 6 i dette tilfælde.

Deltagerne havde alenlange lister over mad de ikke måtte spise. Farlig mad, ikke tilladt mad.

 

Tænk hvis de i stedet havde:

Havde været nysgerrige på HVORFOR de havde taget 50 kg. på på 2 år? Hvad var det i den strategi de havde haft brug for?

Havde taget udgangspunkt i alt dét kroppen kan, og dermed med respekt for den fantastiske krop, være blevet motiveret til selvkærlige kropsvalg?

Havde integreret noget lyst og noget fejring i processen? Noget fest der ikke handlede om cheat days men om anden kropslig nydelse?

Havde set nøgtern på at mad, som jo bare ER mad, ikke er farlig. Heller ikke kager. Og heller ikke når man gerne vil tabe sig. For det drejer sig ikke om HVAD vi spiser, men meget mere om hvor meget vi spiser og især om hvorfor?

Havde kigget dybt på deres mad og kropshistorie og havde lagt en ny, selvkærlig vision for hvordan de ønskede at ha' det i kroppen, mere end hvordan den skulle se ud?

Kunne DU godt tænke dig at slutte fred med din mad og din krop, få det forhold til din krop som du drømmer om og med selvkærlige, reflekterede og oplyste valg opleve den forandring og kropsglæde du fortjener?


Læs mere om hvad jeg kan hjælpe dig med her

 
Kærligst KS

Deltagernes mindset var 100% indstillet på ”Må ikke”, ”Forbudt!”, ”ai, hvor kommer jeg til at savne is/slik/pomfritter/øl/nachos……” Og hvad er det nu der sker med os mennesker, når der er noget vi bare ikke må?